Resor

Alla drömmer om att resa

Så känns det i alla fall. Jag vet att jag drömmer om att reda, och ofta sväva jag iväg i fantasin efter att ha sett en bild, en film eller läst en bok som på något vis påminner mig om semester och resor. Det är det främsta skälet till att resor får en egen kategori, men det krävs sällan skäl till bilder från olika semesterorter. De brukar vata såpass vackra så man blir glad av dem oavsett om man skall resa eller ej. Och utan att ta mig vatten över huvudet kan jag försäkra er om att det kommer bjudas på en hel del vackra bilder, framförallt med stränder och annat som snabbt för tankarna till solsemester. Kanske kan det dyka upp en överraskande bild från en bergstopp med snö på, det händer att jag åker skidor också. Men favroriternas favoritsemester är och förblir solsemester.

En perfekt solsemester
Perfekt resmål för en solsemester!

Varför solsemester vinner

För det första så är just sol något man inte är bortskämd med i Sverige. Visst är den svenska sommaren underbar, men det är knappast solsäkert om man är försiktig med orden. Midsommar är såpass ofta regnig så det har gjorts skämtsamma reklamer om den, och den infaller i stort sett mitt på året då solen är framme som längst. Det är alltså sommarsolståndet jag talar om, och det är något som pekar i riktning mot vikten av just mer sol. Enklast möjligt (om än inte det billigaste alternativet) är en resa till varmare länder. På sommaren är det en hyfsat kort resa som krävs. Exempelvis till Spanien, Frankrike eller varför inte till det mer och mer populära resmålet Kroatien? Det är sällan mer än runt 3.5-4h flygtid och har man barn som man reser med är det länge nog.

Sandstrand i smalaste laget
Vackert att se på, men en sandstrand som inte passar barnfamiljer…

Att resa med barn

Det är en konst att resa med barn. Det är en väldigt lång stund man skall vara lugn, och det är tufft nog för oss de kallar vuxna. Tänk då hur evinnerligt länge det måste vara för ett barn. Ju yngre barn, desto svårare är utmaningen. Tricket är att vata snart med packningen och se till att det finns massor av pyssel, gärna saker som kan fylla fler funktioner. Ett lika enkelt som tråkigt exempel är en iPad eller annan surfplatta. Det är en otroligt bra reskamrat, och kan sysselsätta barn i timmar med rätt appar och filmer. Men lite av ett billigt trick, lite fusk är det allt. Vad hände med potatis och tandpetare? Visst, tandpetare är vassa och får ej tas ombord på flighten. Och jag tror att en påse potatis är svårt att få med, oavsettt om det är farligt eller inte. Så enkelt pyssel it is. Har man redan surfplattor, då är det dessutom billigt eller gratis om man inte skall ladda ner någon app som kostar ett par kronor.

Sandstrand som passar barn
En betydligt mer barnvänlig sandstrand!

Solsemester på vintern

Det är svårare, men en solsemester vintertid är så otroligt härlig. Det ger avbrott från vinterns kyla och man får ett ordentligt tillskott av den så viktiga d-vitaminen som ofta är en bristvara hos oss nordbor. Inte sällan får man dessutom en lika väl tilltagen dos c-vitamin eftersom det i regel finns massor av färsk frukt som för oss är exotisk. Det är i te lika billigt som en solsemester sommartid, även om billigt kan vara fel ord att använda kring resor överhuvudtaget. Men har man råd så är det inte det söndra man kan spendera pengarna på. Kanske strunta i julklapparna och lägga alla pengar på en långresa nästa år?

Som gjort för att ta en kort semester i drömmarnas land

Billigare än att resa: Drömma

Vi kan inte bjuda på några resor här på delbart. Tyvärr, men så är det. Vad vi däremot tänker bjuda på är inspiration till nästa resa, även om den resan bara är inom dig; i fantasin. Oavsett hur du reser, i fantasin, med flyg eller med det miljövänligaste modeordet: en elcykel – här kommer du garanterat hitta bilder på resmål som passar oavsett färdmedel.

En vrålhäfrig elcykel hittad på www.bendelectricbikes.com